In de MidKap voerde TomTom de stijgers aan met een plus van ruim 8 procent. De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager.
De effectenbeurs in Amsterdam stond dinsdagochtend op een klein verlies. Ook in de rest van Europa bleef de beurshandel voorzichtig na de zware verliezen op maandag. De aandacht van beleggers gaat vooral uit naar cijfers over de bedrijvigheid in de Europese industrie- en dienstensector, die later op de ochtend bekend worden gemaakt.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 410,65 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 630,53 punten. De beurzen in Parijs en Londen lieten kleine verliezen zien, terwijl Frankfurt licht steeg.
Grootste stijger in de AEX was ING met een winst van 0,5 procent. Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste daler met een verlies van 1 procent. Olieconcern Shell leverde 0,5 procent in door de aanhoudende daling van de olieprijs.
Deal TomTom en Volkswagen
In de MidKap voerde TomTom de stijgers aan met een plus van ruim 8 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaarten leveren voor de inbouwnavigatieapparatuur van de Duitse autofabrikant Volkswagen. Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro sloot de rij met een min van 1 procent.
In Frankfurt stegen BMW en Daimler respectievelijk 0,1 en 0,2 procent. De Duitse autofabrikanten zagen de autoverkopen in de Verenigde Staten in december verder toenemen.
De euro stond dinsdagochtend op 1,1933 dollar, tegen 1,1920 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op maandag.
De olieprijzen gingen verder omlaag na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 49,42 dollar. Brentolie kostte ook 1,2 procent minder, op 52,45 dollar per vat.
De economische activiteit in Frankrijk is vorige maand minder sterk gekrompen dan eerder werd gedacht. Dat bleek dinsdag uit een nieuwe raming door onderzoeksbureau Markit.
De graadmeter waarmee de activiteit in de Franse economie wordt gemeten verbeterde vorige maand van 47,9 naar 49,7. Eerder werd voor december een stijging tot 49,1 gemeld. Door de verbetering nadert de zogeheten inkoopmanagersindex nu de stand van 50, die de grens tussen krimp en groei markeert.
Ook de ontwikkelingen in de Duitse economie waren positiever dan gedacht. De activiteit in de dienstensector groeide aanzienlijk sterker dan eerder geraamd, waardoor de groei van Europa's grootste economie verder aantrok. In Italië ging de economie daarentegen achteruit, na groei in november. De graadmeter voor de hele eurozone kwam daarmee, met 51,4, iets lager uit dan eerder werd gemeld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl